Konyhai zöld- és élelmiszerhulladék

Februártól elindul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése

 

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) elindítja a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését Magyarországon. Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladékok elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladékok mintegy 65 %-át újrahasznosítani kell, ami nem érhető el a biohulladékok hatékony elkülönített gyűjtése nélkül.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött konyhai hulladékok mennyisége és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz-kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága. A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékokat biogáz üzemekben hasznosítják, mely hozzájárul a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen azokból megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposzt anyagot képez a mezőgazdaság számára.

A MOHU országszerte 14 település, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben teszi lehetővé önkéntes jelleggel a szolgáltatás igénybevételét.

A MOHU fokozatosan és folyamatosan vezeti be a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését. Első körben kisebb területek kerültek kijelölésre a társasházi övezetekben.

Mivel Székesfehérvár is érintett, így a MOHU-val kötött szerződése alapján a DEPÓNIA Nonprofit Kft. is elindítja 2024. február 1-től ezt az új szolgáltatást.

 

Kik érintettek Székesfehérváron?

Székesfehérváron a tömbházas övezetek egy részén indul el a szolgáltatás - mintegy 10 000 háztartást, 24 000 főt érintően - melyek a következők:

  • Tóvárosi lakónegyed,
  • Palotaváros,
  • Szedreskerti lakónegyed

2024. április 1-től:

  • Ybl Miklós lakónegyed
  • Királykút lakónegyed

A város többi lakótelepe 2025-től fokozatosan kerül a szolgáltatásba bevonásra. A részvétel önkéntes, de tásaságunk elhívatott abban, hogy szeretnénk minél nagyobb arányban a lakosságot bevonni és együttműködésre késztetni.

 

A gyűjtés módja:

A programban résztvevők lakóegységenként egy-egy feliratozott, jól záródó 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak díjmentes használatra, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. A helyes gyűjtésben a kiosztásra kerülő tájékoztató anyag ad segítséget. A gyűjtőedények kiosztásáról társaságunk gondoskodik a 2024. január 22-én kezdődő héten. Munkatársaink minden háztartás bejárati ajtaja mellé fogják az edényeket elhelyezni. A kihelyezés várhatóan egy hónapig tart, ezalatt azon lakosok, akiknek nincs még gyűjtőedénye, természetesen ők is gyűjthetnek és helyezhetnek el konyhai hulladékot.

A lakosság az 5 literes gyűjtőedényben összegyűjtött konyhai hulladékokat a vegyes hulladékok gyűjtésére szolgáló edények (rácsos gyűjtőpontok) mellett erre a célra kihelyezett 120 literes, barna színű, biohulladék gyűjtő edénybe önthetik. Az edények jól zárhatók, kifolyásbiztosak és rögzítve lesznek a rácshoz, hogy minél kisebb legyen a kiömlés veszélye.

A gyűjtőedényeket nyáron hetente kétszer, a többi időszakban hetente egyszer ürítjük, és az így összegyűjtött hulladékokat biogáz üzembe szállítjuk hasznosításra.

A barna hulladékgyűjtő edények mosását társaságunk havi gyakorisággal végzi az edények telephelyre szállításával. Az 5 literes konyhai gyűjtőedények tisztításáról a résztvevő háztartások gondoskodnak.

 

A hulladékgyűjtő edénybe helyezhető hulladékok:

 

 

További információ: https://mohu.hu/biohulladek