ARCHÍV - ILYEN VOLT A TESZ#2020 KIHÍVÁS - eredményhirdetés

A Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért futóversenyt idén nem rendeztük meg a hagyományos formájában. Hanem a 9. TESZ futás helyett cégünk és az Alba Regia Atlétikai Klub közös kihívást indított TESZ#2020 névvel. A november 15-én zárult mozgalmas hónap eredményeit a „Hulladékcsökkentési hét” programjai között ismertettük.

Kreatív ötletek a „hulladékcsökkentés jegyében” TESZ#2020 – a Depónia Nonprofit Kft. kihívása:

35 poszt, 21 résztvevő, 61 féle alkotás

A jelen körülmények miatt újra kellett gondolnunk a Depónia-futást. Korábban a tömegfutásra jelentkezéskor PET-palackot gyűjtöttünk. Depóniásként a miénk a T, azaz a Tiszta betű, mely során most nem a hulladék szelektálása került a középpontba, hanem a hulladék megelőzés és az újra használat. Mind a két témában érkeztek képek, így a zsűrinek nem volt egyszerű dolga, hiszen nagyon ötletes pályaműveket küldtek be, melyeket ezúton is minden résztvevőnek köszönünk.

Az első 3 helyezettet díjaztuk, így fel kellett állítanunk egy pontozási sorrendet, melyek szempontjai a következők voltak:

 • felhasználhatóság
 • ötletesség, újszerűség
 • hulladék különlegessége, aránya

A TESZ#2020 – Depónia kihívás díjazottjai:

 1. helyezett: Baloghné Szórád Gizella – „Használt pántolószalagból kosár”
 2. helyezett: Hedlicska Ágnes – „Cicajátszótér”
 3. helyezett: Molnár Marietta – „Társasjátékokhoz tárolódobozok”

Különdíj: Székesfehérvári István Király Általános Iskola 2.c - „Újratervezés” című videó

A három legjobbnak ítélt résztvevők 30-20-10 ezer forintos utalványt vehetnek át. De nem mehettünk el amellett az iskola mellett, akik egy kisvideóval készültek a versenyre, így őket külön tárgynyereménnyel jutalmazzuk és bíztatjuk mind a lelkes tanárjaikat, mind a diákokat arra, hogy ilyen kreativitással, ekkora csapatösszetartással haladjanak a környezettudatosság felé.

Székesfehérvári István Király Általános Iskola 2.c (Rácz Katalin, Megyerné Fodor Zsuzsanna felkészítő tanár): „Újratervezés” című videó, ahol bemutatták a  szelektív hulladékgyűjtést, sakkbábukat készítettek a gyerekek, majd le is játszottak egy sakkjátszmát.

A Depónia Kihívásra jelentkező pályaművek: https://deponia.hu/node/979

 

Futással az iskoláért! TESZ#2020 – az ARAK kihívása

Az ARAK kihívására rengetegen jelentkeztek. 3894 feltöltött futás. Összesen 31788,9 km.

A közösségi kezdeményezés nem volt új a TESZ futók számára. Az ARAK minden évben díjazta a legaktívabb iskolákat. Ennek folytatásaként idén virtuálisan gyűjtötték a kilométereket a futók. Az esemény Facebook oldalára feltöltött futásokat felajánlhatták a fehérvári iskoláknak. A 300.000 Ft-os sportszer vásárlási utalványt az eredmények feldolgozása után az alábbi 10 legtöbb km-t gyűjtött iskolák között lesz szétosztva:

 
 1. István Király Általános Iskola – 10672 km, 1046 futás
 2. Széna Téri Általános Iskola – 7056 km, 884 futás
 3. Árpád Technikum és Szakképző Iskola – 3656 km, 492 futás
 4. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola – 2682 km, 312 futás
 5. Németh László Általános Iskola – 1946 km, 538 futás
 6. Vasvári Pál Általános Iskola – 1723 km, 176 futás
 7. Tóvárosi Általános Iskola – 886 km, 94 futás
 8. Kodolányi János Gimnázium – 837 km, 78 futás
 9. Hétvezér Általános Iskola – 794 km, 69 futás
 10. Tóparti Gimnázium – 462 km, 80 futás

Ahogy a DEPÓNIA FUTÁS úgy a TESZ#2020 kihívás sem verseny. Lényege a mindennapos testmozgás és futás népszerűsítése volt. A feltöltött futások jelentős része Székesfehérvárhoz köthető, kicsik-nagyok, kezdők és profik egyaránt lelkesen ajánlották fel az aznapi futásaikat iskolájuknak. Példaértékű az iskolák közösségépítő, szemléletformáló munkája: a pedagógusok, gyerekek és családtagok együtt vettek részt a kihívásban. A TESZ futáson hagyományosan 1000 db póló kerül szétosztásra, amit idén a 10 legtöbb felajánlott futást gyűjtő iskolába juttatnak el.

Fehérvár kedvenc kocogó körei: a Bregyó és a Halesz is rengeteg alkalommal voltak helyszínei a reggeli, vagy akár késő esti sportolásnak. Nagyon népszerűek voltak a terepfutások, de a lakóhely környéki utcákban is gyűltek a kilométerek. A közösségi háló előnyeit kihasználva külföldről is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az eredmény pedig magáért beszél: majd 32000 km és közel 3900 feltöltött futás. Rengeteg apró lépés a Tiszta és Egészséges Székesfehérvár felé!