Lerakó kialakítása

A hulladéklerakó környezetre gyakorolt káros hatásának csökkentése érdekében, a ma fennálló követelményeknek megfelelően többszörös védelmi rendszer került kialakításra. A védelmi rendszer a lerakó aljzatának megfelelő szigeteléssel való ellátásával, a különböző rétegek kialakításával érhető el.

Ennek megfelelően az alábbi rétegek találhatók meg:

  • 20 cm vastagságú bentonitos talajbekeverés, geoelektromos monitoring rendszer, mely szenzorrendszer segítségével a HDPE fólia szigetelő képességének megfigyelése válik lehetőség;       
  • 2 mm vastagságú HDPE fólia, valamint 30 cm vastagságú kavicságy.

A komposztáló telep a Székesfehérvár- Csala Pénzverővölgyi Regionális Kommunális Hulladéklerakó területén található. A begyűjtési körzet a Depónia Nonprofit Kft. szolgáltatási területe, ahol a zöld hulladék mellett az ún. feldolgozásból származó, ipari eredetű hulladékok is komposztálásra kerülnek.

Alapanyagnak minden olyan mezőgazdasági, kertészeti, ipari, kommunális eredetű szerves hulladékot használunk, mely viszonylag rövid idő alatt lebontható és nem tartalmaz káros mennyiségben emberre, állatra vagy növényzetre mérgező anyagokat.

A keletkezett komposztot raktározzuk, majd a piaci igényeknek megfelelően értékesítjük.

A Kft. már 2003. év óta rendelkezik a zöldhulladékokból keletkezett komposzt forgalomba hozatali engedéllyel.

 

­