Lakossági használt sütőolaj gyűjtés

Magyarországon évente több mint 50 000 tonna olajat használnak fel sütési célra. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa elsősorban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, az otthoni felhasználásnak csupán 6-7 %-a kerül újrahasznosításra.

Sajnos a lakosság által használt olaj jelentős mennyisége jelenleg a lefolyóba, WC-be, vagy a háztartási hulladékba kerül. Ez több szempontból is igen káros, hiszen a csatornarendszer falára lerakódva dugulást okozhat, illetve jelentősen növeli a szennyvíztisztítók terhelését. A háztartási hulladékkal elvileg, mint tűzveszélyes folyadék nem keveredhet, de ha mégis, akkor nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakóban. Amennyiben a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter, 1 liter pedig akár 1 millió liter élővizet is elszennyezhet.    

A Depónia Nonprofit Kft. 2021. november 15-étől elindítja Lakossági használt sütőolaj begyűjtési programját Székesfehérváron.

A megtelt palackokat, az Önhöz legközelebbi gyűjtőponton adhatja le, melyet megtalál a www.deponia.hu/szelektiv_szigetek oldalon a használt sütőolaj gyűjtőpont kereső segítségével.

A visszagyűjtéshez fontos, hogy:

Használt sütőolaj gyűjtő - 1. rész  Használt sütőolaj gyűjtő - 2. rész    

 

A begyűjtött használt sütőolaj hasznosítóhoz kerül, ahol egy zárt rendszerben kerül 100 %-ban feldolgozásra. A használt sütőolaj kb. 90 %-a tisztított növényi olaj, mely elsősorban a biodízel iparágban hasznosul újra, amit a gázolajgyártás alkotójaként használnak fel, a maradék 10 % a szűrőkön fennakadt anyag biogáz üzemekbe kerül. A biogáz elektromos és hőenergia formájában hasznosul ezzel is segítve környezetünk védelmét és a körforgásos gazdálkodást.

 

Videó: https://deponia.hu/deponia_film