Zöldhulladék gyűjtés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Depónia Nonprofit Kft. a szolgáltatási területén a helyi Önkormányzatok megbízásából évente hagyományosan zöldhulladék gyűjtést szervez. A zöldhulladék gyűjtés során az áttetsző zsákban elhelyezett illetve kötegelt (max. 110 l űrtartalmú, 0,1 m3) zöldhulladék kerül elszállításra., mely a Székesfehérvár - Csala Pénzverővölgyi Hulladékkezelőn történő komposztálást követően értékesítésre kerül. Székesfehérváron csak az a zsák kerül elszállításra, melyen fel van tűntetve az adott évre érvényes zöldmatrica. A székesfehérvári lakosok a matricákat a csekkekkel kapják meg. Plusz matrica vásárlása az ügyfélszolgálati irodákban lehetséges.

Tapasztalataink szerint a program rendkívül népszerű, egyes gyűjtési ciklusokban több száz tonna lombhulladék is begyűjtésre kerül.

A növényi eredetű hulladékok a kommunális hulladékoktól elkülönítve történő gyűjtésének célja a természetes anyag hasznosítása, valamint a lerakó terhelésének csökkentése.

A lakosság termelte hulladék legalább 30 %-a komposztálható szerves anyag, melyből előállítható a „mesterséges humusz”, ami a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazza.

Társaságunk Székesfehérvár-Csala pénzverővölgyi telephelyén nagyüzemi keretek között, korszerű technológiával komposztálás folyik, a kész komposzt évente minősítésre kerül, melyet telephelyünkön értékesítünk!

 

A házi komposzt készítéshez az alábbi ismertető nyújt segítséget:

Hulladékcsökkentés komposztálással

­