Házhoz menő szelektív gyűjtés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Társaságunk 2008. szeptember 30-tól november 30-ig kísérleti jelleggel Székesfehérvár Öreghegy mintegy 750 háztartást érintő területén ún. zsákos szelektív hulladékgyűjtési akciót hirdetett, mely 2009-ben kiegészült Magyaralmás településsel. Az akció keretében a háztartásokban keletkező műanyag- illetve papírhulladékok kerültek elszállításra.

2009 májusában és júniusában (2 ütemben) Székesfehérvár összes családi házas területét bekapcsoltuk a rendszerbe és az év második felétől a társasházas területeken is elérhető a szolgáltatás!

2013. január 1-től a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés elérhető a szolgáltatási területünkhöz tartozó összes településen. Ettől kezdve ebben a rendszerben kitehető papír-, műanyag-, fém italos doboz hulladék. (Üveghulladékot házhozmenő gyűjtés alkalmával ekkor még nem veszünk át.)

2015. június elejétől kísérleti jelleggel elkezdtük a "kétkukás" hulladékgyűjtést (lakosnál meglévő edény+sárga-kék fedeles 120 l gyűjtőedény) Székesfehérvár egyik családi házas körzetében. 2016. június 06-tól kezdődően bevezettük Székesfehérvár családi házas övezeteiben a kétfrakciós gyűjtést (biológiailag lebomló és anyagában hasznosítható hulladékgyűjtés - lakosnál meglévő edény+kék színű 120 l gyűjtőedény) , melyet kiterjesztettünk Székesfehérvár belvárosára.

Depónia Nonprofit Kft. 2017. júniusától tovább bővítette a házhoz menő rendszerben gyűjthető hulladékok körét a csomagolási üveghulladékkal, amely a jövőben negyedévente kerül begyűjtésre.

2018-tól VÁLTOZÁSOK A KÉTKUKÁS HULLADÉKGYŰJTÉSBEN

Műanyag- és fém csomagolási hulladék gyűjtése

 

A háztartásokban keletkező tiszta csomagolási műanyag hulladék elkülönített gyűjtésére a lakosság bármilyen átlátszó zsákot igénybe vehet.

A zsákba kizárólag az alább felsorolt hulladékokat szíveskedjenek gyűjteni.

 • Műanyag üdítős, ásványvizes PET palackok,
 • Többrétegű italos (tejes, gyümölcsleves) kartondobozok
 • Műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok
 • Tejfölös, joghurtos, margarinos poharak (fém anyagú záró fólia nélkül)
 • Fóliák, bevásárló szatyrok, zacskók
 • fém italos (üdítős, sörös) ill. konzerves dobozok

A műanyag palackokat, flakonokat, többrétegű italos kartondobozokat stb. kiöblítve, laposra taposva rakják a gyűjtőzsákba, mert így a tárolás kevesebb helyet igényel, és gazdaságosabb a hulladék elszállítása.

Kérjük, hogy a hulladék hasznosíthatósága érdekében a zsákban elhelyezett hulladékokat minden esetben mossák ki, soha ne tegyenek bele zsíros, olajos, élelmiszerrel vagy vegyszerrel, illetve mérgező anyaggal szennyezett hulladékot, valamint ismeretlen anyagot, szemetet. A szennyezett hulladék nem hasznosítható!

 

Papír csomagolási hulladék gyűjtése

 

Kérjük, hogy az alábbi papírhulladékokat összehajtogatva és összekötözve helyezzék az ingatlanok elé!

 • újságpapír, prospektus
 • irodai papírok, géppapír, papírzacskó
 • kozmetikai és élelmiszerek kartondobozai

A papír nem lehet olajos, zsíros, vagy egyéb élelmiszerrel szennyezett.

 

Csomagolási üveg hulladék gyűjtése

Szelektíven gyűjthető csomagolási üveghulladékok:

 • befőttes üvegek, ásványvizes üvegpalackok, röviditalok üvegpalackjai, borosüvegek, sörösüvegek, szörpös üvegek, konzervesüvegek, bébiételes üvegek.

Nem kerül elszállításra:

 • ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, gyógyszeres üvegek, porcelán, kerámia, jármű szélvédő.

A gyűjtőzsákban kizárólag az ép, egész üveget lehet gyűjteni.

A szelektíven gyűjtött üveghulladék nem lehet olajos, zsíros, vagy egyéb élelmiszerrel szennyezett!

Amennyiben a hulladék nem felel meg a fenti követelményeknek, Társaságunknak nem áll módjában azokat elszállítani!

Az üveghulladék elszállítása díjmentes, mennyiségi korlátja nincs.

A szelektíven gyűjtött csomagolási üveghulladékokat műanyag áttetsző zsákban az ingatlan elé szükséges kihelyezni.

 

 

Fontos!

Kérjük Önöket, hogy az újrahasznosítható hulladékot a szállítási napot megelőző este, de legkésőbb a megjelölt napon reggel 6 óráig az ingatlanuk elé készítsék ki, hogy az se a gyalogos, se a járműforgalmat ne akadályozza!

Kérjük, hogy települési hulladékot ne helyezzenek el az elkülönítetten gyűjtött (szelektív) hulladékok közé, azt továbbra is a hulladékgyűjtő edényből szállítjuk el.

A műanyag- és papírhulladékot együtt gyűjtjük be, mely a válogatóműben kerül utóválogatásra.

 

Reméljük, hogy az Ön tetszését, támogatását is elnyeri a kísérlet, és beváltja a hozzá fűzött reményeket, mellyel jobb, hatékonyabb és környezetbarát lehet a szelektív hulladék kezelése.

 

Elkülönített hulladékgyűjtési napok

 

Az elkülönített hulladékgyűjtési napokról a Címlapon található Településkereső segítségével tájékozódhat.