Házhoz menő szelektív gyűjtés

Nyomtatóbarát változatPDF változat

A Depónia Nonprofit Kft. szolgáltatási területének településein eredményesen működtet szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, melyek használata egyre népszerűbb a lakosság körében. Jóllehet itthon még újdonságnak számít, az unió több országában már megszokott, hogy otthon is szelektíven gyűjtsön az ember. Társaságunk 2008. szeptember 30-tól november 30-ig kísérleti jelleggel Székesfehérvár Öreghegy mintegy 750 háztartást érintő területén ún. zsákos szelektív hulladékgyűjtési akciót hirdetett, mely 2009-ben kiegészült Magyaralmás településsel. Az akció keretében a háztartásokban keletkező műanyag- illetve papírhulladékok kerülnek elszállításra. A fém- és üveghulladékot továbbra is a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken lehet elhelyezni. Tapasztalataink szerint a lakosság egyre nagyobb része rakja ki válogatott hulladékát a kommunális edénye mellé.

2009 májusában és júniusában (2 ütemben) Székesfehérvár összes családi házas területét bekapcsoltuk a rendszerbe és az év második felétől a társasházas területeken is elérhető a szolgáltatás!

2013. január 1-től a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés elérhető a szolgáltatási területünkhöz tartozó összes településen. Ettől kezdve ebben a rendszerben kitehető papír-, műanyag-, fém italos doboz hulladék. (Üveghulladékot házhozmenő gyűjtés alkalmával nem veszünk át.)

2015. június elejétől kísérleti jelleggel elkezdük a "kétkukás" hulladékgyűjtést (lakosnál meglévő edény+sárga-kék fedeles 120 l gyűjtőedény) Székesfehérvár egyik családi házas körzetében. 2016. június 06-tól kezdődően bevezettük Székesfehérvár családi házas övezeteiben a kétfrakciós gyűjtést (biológiailag lebomló és anyagában hasznosítható hulladékgyűjtés - lakosnál meglévő edény+kék színű 120 l gyűjtőedény) , melyet kiterjesztettünk Székesfehérvár belvárosára.

Tájékoztató a "kétkukás" hulladékgyűjtésről

Műanyag/fém italoskarton hulladék gyűjtése

A háztartásokban keletkező tiszta csomagolási műanyag hulladék elkülönített gyűjtésére a lakosság bármilyen átlátszó zsákot igénybe vehet.

A zsákba kizárólag az alább felsorolt hulladékokat szíveskedjenek gyűjteni.

  • Üdítős, ásványvizes PET palackok,
  • Tejes, illetve gyümölcsleves dobozok
  • Kozmetikai és tisztítószeres flakonok
  • Tejfölös, joghurtos, margarinos poharak (fém anyagú záró fólia nélkül)
  • Fóliák, bevásárló szatyrok, zacskók
  • fém italos (üdítős, sörös) ill. konzerves dobozok

A műanyag palackokat, flakonokat, többrétegű italos kartondobozokat kiöblítve, laposra taposva rakják a gyűjtőzsákba, mert így a tárolás kevesebb helyet igényel, és gazdaságosabb a hulladék elszállítása.

Kérjük, hogy a hulladék hasznosíthatósága érdekében a zsákban elhelyezett hulladékokat minden esetben mossák ki, soha ne tegyenek bele zsíros, olajos, élelmiszerrel vagy vegyszerrel, illetve mérgező anyaggal szennyezett hulladékot, valamint ismeretlen anyagot, szemetet. A szennyezett hulladék nem hasznosítható!

 

Papírhulladék gyűjtése

Kérjük, hogy az alábbi papírhulladékokat összehajtogatva és összekötözve helyezzék az ingatlanok elé!

  • újságpapír, prospektus
  • irodai papírok, géppapír, papírzacskó
  • kozmetikai és élelmiszerek kartondobozai

A papír nem lehet olajos, zsíros, vagy egyéb élelmiszerrel szennyezett.

 

Fontos:

Kérjük Önöket, hogy az újrahasznosítható hulladékot a szállítási napot megelőző este, de legkésőbb a megjelölt napon reggel 6 óráig az ingatlanuk elé készítsék ki!

Kérjük, hogy települési hulladékot ne helyezzenek el az elkülönítetten gyűjtött (szelektív) hulladékok közé, azt továbbra is a hulladékgyűjtő edényből szállítjuk el.

A műanyag- és papírhulladékot együtt gyűjtjük be, mely a válogatóműben kerül utóválogatásra.

Reméljük, hogy az Ön tetszését, támogatását is elnyeri a kísérlet, és beváltja a hozzá fűzött reményeket, mellyel jobb, hatékonyabb és környezetbarát lehet a szelektív hulladék kezelése.

 

Elkülönített hulladékgyűjtési napok:

Az elkülönített hulladékgyűjtési napokról a Címlapon található Településkereső segítségével tájékozódhat.

(Depónia Nonprofit Kft. - Településkereső -Hulladéknaptár)

 
 

­